Innhold

26 desember 2018

Strikkede puter

To puter i "Tuntremønster"

Veldig glad i denne puten. Oppskriften fant jeg i ukebladet "Familien" Den var så morsom å strikke at jeg skal strikke en til. Denne har samme mønster på begge sider. Strikket i deilig mykt alpakka-garn, der mønsteret bare faller fint på plass.
Oppskriften er egentlig til sengeteppe. Borden rundt ble for stor så den er forminsket til å passe rundt puten.


Grønn pute strikket i tuntre-mønster med bomullsgarn fra stoff og stil. Mønsteret er identisk med den brune puten stikket i samme mønster. Jeg var ikke særlig fornøyd med garnet mens jeg strikket, men nå som den er ferdig ble den ikke så verst likevel. 


Baksiden ble ikke rillestrikk som planlagt, men stoff. 



Sammen med den brune puten i samme mønster, passer de i grunnen godt sammen


.......................................................

Jakken var altfor liten og jeg skjønte at den ikke kom til å bli brukt mer verken av meg eller andre. 
Den var raknet og så sliten ut, derfor er den strikket om igjen som pute og vasket. 
Den passer nå perfekt som pute i senga og minner meg om en svunnen tid i barndommens rike der bare gode minner er bevart.


.....................................

Det er mange år siden jeg fikk en strikket genser av min "gommo". Som med alt annet blir klær etter hvert for små. Jeg liker ikke å kaste, særlig når det er gitt meg som gave, i tillegg når du har fått genseren av noen som har stått deg nær hele livet. Derfor ble genseren omgjort til en rund pute som nå står sammen med de andre "brukt igjen"- putene mine. 



22 desember 2018

Strikkepinneetui - knitting needle case for circular needles



Strikkepinneetui

Endelig ett sted å samle alle rundpinnene! Rundpinnene passer i lommene som er sydd oppå stoffet. Åpning øverst. Jeg har definert tykkelsen på pinnene utenpå hver lomme. Skulle jeg definert lengdene i tillegg ville det blitt for stort, for mye, og for mange lommer. På den ene nederste lommen har jeg sydd en mindre pose som lukkes med trykknapp til å oppbevare masketeller osv.
Etuiet foldes på midten og knapp med heklet hempe lukker posen. 
Jeg la en rundpinne på forsiden, tegnet av og broderte den. 
Hanken øverst passer til stoffet på kutte-matten og henger sammen med denne bak døren fra sy-rommet mitt.



Hjem for kutte-matte - Cutting mat

Prosjekt: "hvor skal jeg oppbevare kutte-matten",  for den var alltid i veien et eller annet sted. Nå ligger den trygt og stødig i denne posen. Jeg klipte og kledde en tykk papp-plate og ligge-underlag på størrelse med matten. Et ekstra lag med stoff ble sydd sammen med stoffet nederst, hanken sydd i øverst, og vipps, så slipper matten å krølle seg sammen stående i et skap eller et annet sted. Nå henger den fint på døra fra sy-rommet.



Åpningen midt mellom stoffene slik at du kan ta ut/sette inn matten fra begge sider



Bilde av Bentley


Bildet av Bentley liggende på kjøkkengulvet, tegnet av Christina, er det første som møter meg når jeg entrer sy-rommet. Det gjør meg glad!

Nåleputer Needle-case



Alle sy-rom må ha nåleputer. Denne er tilpasset mine behov. Den er lett å ta med seg til stuen for en kveld foran tv-en og inneholder alt jeg trenger. 





Posen til "sy-søppel" er helt uunnværlig



Jeg har laget denne nåleputen til å ha på armen, (strikk inni båndet så den er lett å ta på og av.) Inni nåleputen har jeg fylt et lag med vatt før et lag med stålull, brukte to stålull-pads og danderte de til å få en passende rund form. Når nålene tas ut er de sylskarpe.

Denne nåleputen ble brodert på barneskolen og blir brukt den dag i dag



Mood-board

Oppslagstavle. Eller "Mood-board" hvis jeg skal uttrykke meg mer moderne. Selve rammen er kjøpt billig på Clas Olson eller Søstrene Grene og finnes i flere størrelser.
Den ble kledd med platevatt før stoffet i myk fløyel ble stiftet på. De rosa båndene er festet med hvite spiker. Der fester/henger jeg utklipp av ting jeg har lyst til å gjøre, eller rett og slett til inspirasjon. 

19 desember 2018

Frame for goggles - Ramme til brillene


Jeg har briller: Kjørebriller, TV-briller, Databriller, Lesebriller, Sy-briller...osv. Nå vet jeg alltid hvor brillene mine er! Lett tilgjengelig i denne spray-lakkerte gull-rammen uten glass. Inni rammen har jeg stiftet fast strie og to forskjellige bånd, det øverste båndet er til å henge brillene i, det nederste brede båndet er festet nederst og mellom, slik at "lommene" her passer til brillenes pussekluter. Eller noe annet.


07 desember 2018

Bentley

            

Old Manilla's Kennedy reiser snart fra mor og fem søsken. Lykkelig uvitende!

Vi hentet Kennedy påsken 2008 og døpte ham om til Bentley. 
I baksetet på bilen satt en urolig valp på fanget mitt. Han savnet nok de trygge pelskledde søskena sine. Jeg var også urolig for de enorme potene med kvasse klør og jeg tenkte; "Hvordan skal dette gå! Han er jo allerede stor." Jeg fikk litt panikk, tenk om jeg ikke taklet en så stor hund som han snart skulle bli? Hadde vi gjort noe dumt nå?
Bentley er av typen Bullmastiff og han vokste fort. Han var en stor valp og gjorde "som han ville". Han sov mye, men når han var våken merket vi de store skarpe klørne som kom borti et eller annet. Han elsket å ligge på ryggen å sparke opp på sofaen eller på bordet. Og han fikk lov! 
Bentley hadde sine vaner og uvaner. Mat skulle serveres når vi kom hjem fra jobb på ettermiddagen. Han knuffet og puffet til matskåla var fylt. Etter maten skulle han hvile litt før vi skulle på tur. Matmor skulle også hvile litt, men det fikk jeg sjelden lov til før han hadde vært ute på sin tur! Hodet hans kom stadig og presset seg under armen min og opp i ansiktet mitt med et lite "voff". Han ga aldri opp.
Sommeren 2008 gikk han på valpe-kurs, bare fire måneder gammel. Veldig nyttig, ikke minst for å lære hunden sosialisering. Han fikk diplom etter endt deltagelse selv om han ikke gjorde så mye av det han ble bedt om. Typisk Bullmastiff! Vil de ikke kan du neimen ikke tvinge dem heller. Men logret med halen gjorde han.

Året etter var han på sosialiserings-kurs. Igjen fikk han diplom for vel gjennomført kurs. Han gjorde ikke alt han ble bedt om denne gangen heller, men fikk ros for å være en glad og blid hund.
Vi deltok på treff for Bullmastiffer. Bentley gjorde som han ble bedt om, helt til dommeren skulle sjekke munnen hans. Da snudde han baksiden til. Det skulle han ha ikke ha gjort, for da ble det ikke premie, men sløyfe fikk han likevel- for "beste hode".
Hans første vaksine fikk han i april 2008 og veterinæren tilføyde "Flott valp" i helseboka.

Sykdom

Når Bentley var omtrent et år begynte kløen. Det slet han med hele livet. Vi fikk mange gode råd og anbefalinger angående dietter. Noe hjalp i perioder.
Urinveisinfeksjoner, øyebetennelser og ørebetennelser var et stadig tilbakevendende problem. Kortison var en utmerket måte å få bukt med allergien, men den hadde sine bivirkninger. Vi oppsøkte veterinær som var hudspesialist og prøver ble sendt i alle retninger for analyse. Det eneste de kunne anbefale var å lage en egen vaksine kun for Bentley, men det ville bli kostbart og muligens ikke virke. Vi takket nei!
Den store skjermen gjorde det vanskelig å komme gjennom døren
Den altfor store skjermen han av og til måtte bruke for ikke å klø i ørene ble fort ødelagt når han gikk ut døren

Kløen kom og gikk. Bentley var en allergiker. De anbefalte diettene hjalp ikke mye.
Etter hvert fikk han øyekatarr forårsaket av øyelokk som vrengte seg innover. Operasjon var nødvendig. Vi var ikke i godt humør etter enda et besøk hos veterinær, og enda en kommende kostnad. Å operere øyelokkene blir regnet som en kosmetisk operasjon og blir derfor ikke dekket av forsikringen.
Vel hjemme fra veterinær ble det klart at noe var i veien med Bentley. Han var ute i hagen og spiste gress, ville ikke inn til tross for at det regnet. Han brakk seg, kastet opp og gikk til slutt inn. Mat ville han ikke ha. Til vår store overraskelse sjanglet han inn på soverommet og la seg foran senga vår. Der hadde han aldri vært før. Snart begynte han å skrike. Jeg har aldri før hørt en hund skrike før og synes dette var skremmende. Hva hadde skjedd? Vi var rådville. Han hadde jo akkurat kommet hjem etter veterinærbesøk! Mens vi trøstet og klappet Bentley ringte telefonen. Til vår glede, kanskje var det skjebnen som ville det slik, var det veterinæren som ringte. Hun hørte mine små rop om hjelp og hundens skriking. "Sett dere i bilen og kjør hit så fort dere kan, så skal jeg skaffe en assistent", var hennes oppfordring. Det som videre skjedde utspant seg som i en sakte film. Vi klarte å bære Bentley's store kropp ned trappa og inn i det nedlagte forsetet på bilen. Ute plaskregnet det. Bentley pep og skrek om hverandre. Endelig kom vi frem. Det tok ikke mer enn ca. 15 minutter, men føltes som en evighet. I samarbeid med veterinær klarte vi å få ham inn på klinikken og opp på bordet. Veterinær og assistent visste hva som var galt og satte straks i gang med pinner og slanger og alskens andre instrumenter gjennom hundens munn og bakside. Han lå der ganske så livløs. Til slutt kom rapene, oppkastet og alle fjertene. Nå kunne vi stille spørsmål. "Hva skjedde"? var alt vi fikk frem.
Bentley hadde fått magedreining. Dvs at magesekken hadde snudd seg. Ikke helt uvanlig hos store hunder. Faren var slettes ikke over. Vi skulle til Oslo Dyreklinikk dagen etter, men ikke på grunn av øynene. Bentley måtte opereres ellers ville sjansen for å få tilbakefall være større enn overlevelse.
Det ble noen lange dager å vente. Bentley var for svak for operasjon. Det skulle gå fem hele dager før nyre, lunge, hjerte og alle andre organer var i ordentlig funksjon og operasjon kunne gjennomføres.
Da vi endelig fikk ham hjem var han helt som vanlig. Bortsett fra bodien han måtte gå med til sårene/stingene var helet. Ingen merket at magen hans var blitt stiftet sammen. Øynene ble operert samtidig. To fluer i et smekk!


Unødvendig å si ble det ingen ferie på oss det året. Kostnadene ved operasjonene og oppholdet ved klinikken var altoverskyggende. Forsikringen dekket halvparten.

Fine dager og et godt liv
Bentley elsket dyna si. Typisk han var å ligge på den, sutte på den til han ble så trøtt at han bare falt bakover. Som her:

Bentley var hele sitt liv en snill, blid og glad gutt. Ungdomsårene var litt mer krevende enn da han ble voksen, men uten tvil den beste hunden og beste turkameraten jeg har hatt. Han kunne gå lange turer eller korte turer, det kom helt an på oss som gikk tur med ham. Så lenge han fikk være sammen med familien var han fornøyd. Unntaket var når tisper i nabolaget hadde løpetid. Da var det noen ganger hardt å holde igjen det store dyret på 70 kilo.
Veterinær bemerket den fine og blanke pelsen til Bentley. Jeg hadde gitt ham ølgjær kjøpt i matbutikk. Av to uavhengige veterinærer sa den ene det var greit å gi ham ølgjær, mens den andre ikke ville anbefale det til hund.
Bentley elsket å kjøre bil. Fra bagasjerommet hadde han utsikt over trafikkbildet, eller han la seg ned for å sove.



Tenåring









Ikke bestevenner, men de tolererte hverandre. 17.mai 2014





Klar for tur i regnet med hjemmesydd regntøy








Bentley har vært gjennom mye og de grå hårene er begynt å bli godt synlige

I august 2015 begynte hodet hans å irritere ham. Vi oppdaget et sår midt på hodet og trodde det var insektbitt. Etter en uke skjønte vi at det måtte være noe annet. Våteksem var første diagnose. Det skulle vise seg å være noe helt annet; nemlig Calsinosis Cutis, eller på godt norsk; bivirkning av kortison. Kampen for overlevelse begynte. Dessverre tapte vi kampen. Bentley døde 28.september 2015.



27 november 2018

Broderier fra barndommen

Det er ikke ofte jeg broderer lenger, men savner denne hobbyen. Det er herlig å sitte med litt konsentrasjons-håndarbeid i fanget. Bildene under er noe av det første jeg broderte når jeg ble stor nok til å håndtere nål og tråd. De er nå innrammet og hengt opp til heder og ære.

Flekkene er der, men broderiet er rent. Det har hatt et langt liv i skuffen

Lommetørkle


Min første nålepute

Gardin uten innsyn som slipper lyset inn


I kjellervinduet kunne folk fra gata se rett inn. Men med disse rundingene av filt klippet i en rekke på fire slik at de hang sammen, og festet med borrelås øverst, er det problemet løst. Lyset slipper inn, men folk kan ikke se inn.


13 november 2018

Boller med vaniljesmak


Roseboller

Jeg er bare sånn passelig interessert i matlaging, men liker å ha noe godt i fryseren i tilfelle barn og barnebarn, eller andre, kommer på uventet besøk. Oppskrift på Roseboller fant jeg i ukebladet Familien og de er bare så gode at jeg fant ut at jeg ville legge ut oppskriften her. 








10 oktober 2018

Teakbord fra 1960- og 70-tallet

Lite trekantet bord fra 60-tallet

Bordet var fullt av flekker etter kopper og glass, det var også flere riper og hakk i bordet. Lenge stod bordet i boden i påvente av bedre dager, det tok sin tid å bestemme seg for å male det. Etter en grundig sliping av bordet, både ben, overflate og hylle under, ble det malt i helblank maling Lady 2727 red maple. Messingen som utgjør de nedre delene av bordbeina, og messingdekoren som holder hyllen på plass, ble spraylakkert med gull.







........................................................................


Settebord i teak fra 70-tallet

De tre bordene er kjøpt brukt. Teak er et flott materiale, men også disse hadde sett bedre dager. 
Et strøk helblank maling i samme farge som trekantbordet, (Lady 2727 Red Maple), på det største bordet, fargen Lady 20055 Dusty Rose på det midterste, og Lady 20054 Silky Pink på det minste bordet. Helblank maling er dyrt så på de to minste bordene ble de malt i prøvefarger (helmatt) med ett strøk lakk oppå, for å "blanke" dem. Også her er messingen nederst på beina sprayet i gull.


26 mai 2018

Toalettvesker

Her overrasket jeg meg selv gitt,  at jeg skulle lage og faktisk få det til, å sy disse toalettmappene.
Når to 50-års-gaver og en 60-års-gave skulle kjøpes sto jeg rådvill. Jeg kjøpte stoff og glidelås og satte i gang. Dette er den første, altså kladden, de to andre (litt forskjell i sammensetningen av stoffene), ble gitt bort før jeg kom så langt som til å ta bilde.




02 mai 2018

Terrassen 2018



Jeg trodde knapt snøen skulle smelte på terrassen da disse bildene ble tatt i slutten av mars 2018:





Men så kom våren plutselig, med hvitveis i skogen

Og rådyrene jeg ofte ser på min vei. De er to, det andre venter inne i skogen.

De trofaste stemorsblomstene planter jeg tidlig hvert år for de tåler litt frost


Reddiker plantet fra frø på den ene siden av kassen, selleri på den andre siden. De står ute og tåler frost, tror jeg da. Vet ikke om det har vært minusgrader om natten siste del av april, men de vokser og blir grønnere for hver dag som går, så det lover godt.  

Knoppene på Syrinbuskene tyder på masse blomster 
Og i slutten av mai var syrinene i full blomst


Klematisen kommer 

17.MAI


Og klematisen sto i full blomst!


Jeg har vært på hagesenter i England og kjøpt frø til "Young Greens". Har ikke sett disse i butikk i Norge. Greens er en kålplante og jeg tror den hører til i samme kålplantegruppe som grønnkål.  20.april sådde jeg frøene og det tok ikke mange dagene før de så slik ut:


Jeg har lenge ønsket å gjøre denne stolpen litt fargerik. Jeg laget et oppheng av hyssing tilpasset torv-kurven. Fylte den med jord og plantet petuniaen som har stått inne og vokst seg stor. (De er akkurat plantet, så her ser de litt stakkarslige ut.)
Makrame og torv er kjekt for det lager ikke lyd mot metallstolpen når det blåser.